Farsang Info

Velencei farsangi maszkok

medico della peste

A leghíresebb velencei farsangi maszkok:

Szerte a világon a Velencei karnevál maszkjai a leghíresebbek. Kezdetben az elrejtőzést szolgálták a maszkok. A velenceiek titkos útjaik alkalmával eltakarták arcukat, hogy megőrizzék inkognitójukat. Ez nem tetszett az egyháznak, így 1268-ban betiltották a maszkviselést. Később feltűntek az álarcok, maszkok a karneválokon, ahol azt a célt szolgálták, hogy minden társadalmi csoport tagjai egyenrangúan mulathassanak.

A mai idők farsangi karneváljainak csodálatos kiegészítőivé váltak a maszkok, amik ahhoz segítenek hozzá, hogy néhány órára valaki másnak a bőrébe bújhassunk és egy kis titokzatosságot is kölcsönöznek viselőjüknek.

Legfontosabb velencei maszkok típusai:

  • Bauta– az egész arcot elfedő maszk, erősen kidolgozott állal. Szája nincs, színe aranyozott, vagy fehér. Vörös köpennyel és háromszögletű kalappal hordták kizárólag az arisztokrácia tagjai.
  • Medico Della Peste– kissé bizarr és ijesztő, hosszú csőrős maszk. A 17. században élt Charles de Lorne francia orvos viselt hasonlót, hogy megóvja magát a fertőzésektől és egyben elűzze a démonokat. A csőrszerű nyúlványok üregeibe különböző gyógynövényeket töltöttek, amiknek párolgása fertőtlenítő és immunerősítő hatással bírt.
  • Columbina– fél arcot takaró gazdagon díszített maszk, amit pálcával tartanak az arc elé vagy szalaggal kötnek fel a fejre.
  • Larva –a Bautához hasonlóan az egész arcot eltakaró maszk, amin azonban megjelenítették a szájat is.
  • Arlecchino – Bolond jelmez

Velencei maszkok:

medico della peste

Medico della peste

larva maszk

Larva maszk

bolond jelmez

Bolond jelmez

Farsangi jelmezek kölcsönzésével és adás-vételével nem foglalkozunk!

Oszd meg, ha tetszett!

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük