Farsang Info

Farsangi fánk

Farsangi fánk

A farsangi szalagos fánk a hagyományos farsangi „kínálat” része, de szívesen esszük az év bármelyik időszakában, lekvárral vagy akár anélkül. De miért is szalagos a szalagos fánk? Ezt megtudhatod a recept után!

Egyes szakácskönyvek szerint a szalagos fánk készítése nagyon bonyolult – és mint kelt tészta, természetesen nem egy kezdő recept. De ha figyelsz egy-két fontos „szabályra”, akkor szinte biztos, hogy akár elsőre neked is tökéletesre fog sikerülni, és nagyon finom lesz a farsangi fánkod!

Farsangi fánk hozzávalók

 • 500 g liszt
 • 50 g cukor (5 dkg)
 • 3 dl tej
 • 5 dkg élesztő
 • 5 dkg vaj
 • 3 tojássárgája
 • 1/4 tk. só

Farsangi fánk recept

A receptben megadott mennyiségből kb. 25-30 db farsangi fánk lesz, 7-8 cm-es szaggatót használva.

  1. Szitáld az 500 g lisztet egy nagy tálba, és mérd ki külön az 50 g cukrot.

Farsangi fánk

  1. A kimért alapanyagokból tegyél 1 evőkanál cukrot és 3 evőkanál lisztet 3 dl langyos tejbe, és morzsold bele az élesztőt.
  2. Kb. 15 perc alatt, meleg helyen futtasd fel az élesztőt.

Farsangi fánk

  1. A lisztbe tegyél közben 1/4 tk. sót és a maradék cukrot. Keverd el.
  2. Olvassz fel 5 dkg vajat, és öntsd a liszthez azt is a 3 tojássárgájával együtt.

Farsangi fánk

  1. Amikor az élesztő felfutott, öntsd azt is a liszthez.

Farsangi fánk

  1. A robotgép dagasztó fejével dagaszd 10 percen keresztül, amíg sima, egyenletes fánk tésztát nem kapsz.

Farsangi fánk

  1. Keleszd 30 percig meleg helyen, letakarva.

Farsangi fánk

  1. Lisztezett pulton ujjnyi vastagra lapogasd le a tésztát a tenyereddel.

A fánktészta viszonylag kényes még a kelt tészták között is. Az egyik titka a csodálatos szalagos fánkoknak éppen az, hogy ne dolgozd agyon a tésztát. Lehet akár nyújtófát is használni, de próbálj meg minél kíméletesebb lenni.

Farsangi fánk

  1. 7-8 cm-es pohárral vagy pogácsaszaggatóval szúrj ki annyi fánkot, amennyit csak tudsz a tésztából.

Farsangi fánk

  1. A kiszúrt fánkokat takard le egy konyharuhával, és pihentesd 20 percig.

Farsangi fánk

  1. A maradék tésztát gyúrd össze, és keleszd ismét 20 percig, majd azt is lapogasd le és szúrd ki belőle az újabb fánkokat.
  2. Közben készülj elő a fánkütéshez. Ehhez egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben (aminek van fedője) melegíts fel legalább 1 l olajat.

Az olaj ne legyen túl meleg, különben a fánkok megégnek. Ebben az esetben, az olajban sült ételek között kivételként, inkább kicsit hidegebb, mint melegebb legyen az olaj. Nálam pár percnyi melegítés után a legnagyobb láng legkisebbre állítva vált be, de ezt ki kell kísérletezned a saját tűzhelyeden.

Érdemes egy fánkot próbaként megsütni. Akkor jó az olaj, ha a fánk elmerül, és épphogy kicsit bugyborékolva kezd el sülni és jön fel az olaj tetejére. Ha azonnal sistereg, akkor az olaj túl forró, a fánk meg fog égni és nem lesz szép.

  1. A fánkokat óvatos mozdulattal tedd bele sülni az olajba úgy, hogy amelyik oldala kelesztésnél fölül volt, az legyen alul az olajban. Ha lekvárt szeretnél a kész fánkokba tölteni, akkor sütés előtt az ujjaddal nyomkodd be a fánknak azt az oldalát, amely alul lesz a sütéskor.
  2. Fedő alatt süsd a fánkokat először 2-3 percig. Ezt is érdemes először kikísérletezni, szép aranysárga színű legyen a fánkok alja.

Farsangi fánk

  1. Fordítsd meg a fánkokat, és most már fedő nélkül süsd a másik oldalukat is 2-3 percig.

Farsangi fánk

 1. Egy szűrőlapáttal szedd ki a fánkokat, papíron itasd le róluk a zsírt.
 2. A farsangi fánkot baracklekvárral vagy simán szokás tálalni. Akár lekvárral, akár anélkül, porcukorral bőven meghintve, frissen tálald!

Miért „szalagos” a farsangi fánk?

A szalagos fánk nevét a megjelenésének köszönheti, és egyben ez az igazi tesztje annak, hogy mennyire sikerült jól a fánk. A tökéletes fánk tészta olyan szépen kel meg és nő meg, annyira levegős lesz, hogy sütés közben a felénél kicsit kisebb rész úszik csak az olajban.

Ezért lesz a fánk közepén egy olyan sáv – a szalag – ami tulajdonképpen közvetlenül nem érintkezik a forró olajjal, ezért nem is kap színt. Ez a sáv fehér marad (vagy legalábbis fehérnek látszik) az aranyszínűre sült fánk közepén, és úgy néz ki, mintha egy szalaggal körbe lett volna tekerve.

A fánk szalagossága nem csak esztétikai elem, az íze szempontjából is fontos. A szalagos fánk éppen attól tud ugyanis szalagos lenni, hogy elég könnyed, elég puha, és megfelelő hőmérsékleten lett sütve.

Hogyan lesz szalagos a fánk?

Ahhoz, hogy a fánk szép szalagos legyen, egyrészt nem szabad túldolgozni a tésztát. Ahogy a receptben is írtam, inkább kézzel lapogatni, mint erőteljes mozdulatokkal nyújtani.

Másrészt fontos, hogy eleget keljen a tészta, de ne is keljen túl. Ha a receptben írt időtartamokat alkalmazod, akkor ebben nem lesz hiba.

Harmadrészt fontos az olaj hőmérséklete. Ha túl forró, akkor a fánk nem tud eléggé megduzzadni, nem lesz szalagos. Ha túl hideg, akkor viszont elmerül, nem jön fel az olaj tetejére, azért nem lesz szalagos – és persze még olajjal is megszívja magát.

Negyedrészt pedig amikor megfordítod a fánkokat, akkor határozott, gyors mozdulattal dolgozz – de persze figyelj, mert forró olajjal van dolgod. Ne locsolgasd az olajjal, ne nyomd le, mert a „szalagos” tulajdonsága elég érzékeny része a fánknak. Magyarul a forró olajjal érintkezve akár néhány másodperc alatt aranyszínű lesz az amúgy fehéren kívánatos sáv.

Farsangi fánk

Jó fánksütést és jó étvágyat kívánok!

4 hozzászólás

 1. Zsuzskamano

  Köszönöm a receptet! Megtölteni hogyan lehet a fánkokat?

  Reply
  1. Szilágyi Balázs (Post author)

   Tölteni nyomózsákkal (habzsák) szokták, sütés után. Erre gondolok: https://www.sussvelem.com/tortadiszites_kellekei/habzsak_diszitocso

   Reply
 2. Sallainé Turú Judit

  Köszönöm szépen nagyon finom lett!

  Reply
  1. Szilágyi Balázs (Post author)

   Örülök neki! 🙂

   Reply

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük