Farsang Info

Kocsonya recept

kocsonya

A farsang egyik szinte kötelező étele, talán az egyik legnépszerűbb farsangi recept a kocsonya. Sokan idegenkednek tőle, pedig a kocsonya főzés nem ördöngösség, ha megismered a fortélyokat, te is tudsz majd jó kocsonyát főzni.

Kocsonya hozzávalók

6 tányér kocsonyához:

 • 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része)
 • 0,6-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka
 • 2 szál sárgarépa (nem kötelező)
 • 2 szál fehérrépa (nem kötelező)
 • 3 db tojás (nem kötelező)
 • 1 fej fokhagyma
 • fekete szemes bors (20-30 szem)

Kocsonya recept

Kocsonya előkészítése

 • Ehhez a mennyiséghez szükséged lesz egy 6 literes lábasra. Ha nincs, szerezz be egyet akár a Főzz Könnyen Webáruházban, mert bizonyos ételek elkészítéséhez (pl. húsleves, töltött káposzta) szükséged lesz rá.
 • A bőrkéket, bőrkés részeket alaposan megtisztítod, megmosod (a húst is beleértve). Ha konyhakész kocsonyahúst veszel, azzal kevesebb gondod lesz, de azt is nézd át és szükség szerint tisztítsd meg.
 • A sárgarépát és fehérrépát tisztítás után vágd hosszúkás, de nem túl vékony darabokra.
 • A fokhagymának szedd le a héját és a gerezdeket vagdald fel 2-3 darabra, hogy jobban kifőnek az ízanyagok.

A kocsonya főzése

 1. Egy 6 literes lábosba teszed az alapanyagokat. Rátöltesz 2, 1-2,3 liter vizet. Megnézed, hol van a víz szintje. Ez azért fontos, mert a végén ennyinek kell lennie a térfogatnak. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tányérba kb. 3,5 dl kocsonyalé kerül.
 2. kocsonya

 3. Addig melegíted, amíg a főzővízben gombostűfej nagyságú buborékok jelennek meg. A kocsonyát nem főzzük, hanem 95 fokon abáljuk. A főzési idő így hosszabb lesz, viszont kioldódnak az alapanyagokból azok az összetevők, amelyek a kocsonya megszilárdulását okozzák.
 4. Ne főzd fedő alatt. Részben azért, mert esetleg nem látsz bele, részben azért, mert a folyadék egy részének el kell párolognia. A végén annyi maradjon, amennyi a 2,1-2,3 liter víz betöltése után volt. Ha több párologna el – ami a hosszú főzési idő miatt előfordulhat – folyamatosan pótolod a végső szintig.
 5. kocsonya

 6. Amikor a húsfélék megpuhultak, a csontos részekről a hús már kissé elválik (ez 3-4 óra), beleteszed a szemes borsot, fokhagymát és a zöldségeket, Az abálást addig folytatod, amíg a csontokról leválnak az egyéb részek és a hús is puha lett.
 7. kocsonya
  kocsonya

 8. Közben megfőzöd a 3 db tojást, letisztítod a héját és félbe vágod.
 9. Végezz csepp-próbát. Egy kis tányérba cseppents a kocsonyaléből és tedd a hűtőbe néhány percre. Ha megszilárdult, akkor kész, ha nem, párologtass el belőle még vizet. Ez a próba azért szükséges, mert nem lehet pontosan megmondani a kocsonyahús és víz arányát, mivel a húsok nem azonos mennyiségben tartalmaznak kocsonyásító anyagokat.
 10. Mindent kiszedsz a léből egy nagyobb tálba. Ha zöldségekkel készítetted, azokat külön edénybe rakod (kis kockákra vágva levesbe teheted).
 11. kocsonya

 12. A lét leszűröd – óvatosan, hogy az alján levő üledék ne kerüljön a lébe. A szűrt levet egy időre félreteszed, hogy a benne levő zsír (ami mindig van a kocsonyahúsban) feljöjjön a tetejére.
 13. kocsonya

 14. A csontokról leszedet a húsos és a porcos részeket (ízlés dolga, hogy mit) részeket és szétosztod a tányérokba. Beleteszed a fél tojásokat is.
 15. A lé tetejéről kis merőkanállal óvatosan leszeded a zsírt. Félreteszed, később felhasználhatod pl. rántás készítésére.
 16. A lét rámeregeted a kiszedett kocsonyahúsra, hagyod kihűlni, majd a hűtőben tárolod.
 17. Ha mégsem lenne elég kemény, ne ess kétségbe, töltsd vissza a leveket egy lábasba, lassan párold el belőle a lé egy részét, ha kitöltöd, vissza fog dermedni.

A kocsonya főzés titkai

Most összefoglalom azokat a szempontokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kocsonya valóban jó legyen.

 • Jó minőségű alapanyagok: lehetőleg legyen friss, a bőrkés részek lehetnek mélyhűtöttek. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék legyenek rendesen letisztítva. Ügyelj a térfogatra!
 • A “főzés” ne főzés legyen, hanem abálás. Ezt abból látod, hogy a lé nem forr, hanem gombostűfejnyi kis buborékok keletkeznek benne. A főzés teljes ideje akár 5 óra is lehet.
 • A fűszerezés: legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek: ízlés dolga.
 • A lé kezelése: ha a lé felületéről a zsírt nem távolítod el, a tálakon ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz valami szép.

A kocsonya tálalása

Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd, mert szebb és akár előételként is feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítva egy tálra kiborítod. Szép, cikk alakú szeletekre lehet így vágni.

kocsonya

A kocsonyához lehet adni

 • citromot
 • majonézt vagy tartárt
 • tormát
 • mustárt
 • tormás mustárt
 • francia salátát

A recept szerzője Pap Zsuzsa. Ez a kocsonya recept eredetileg a Háztartás ma honlapon jelent meg. Köszönjük a hozzájárulást a megjelentetéshez!

27 hozzászólás

 1. Tóthné

  ÉN is igy készitem tojás zödség külön tányérba teszm a zöldségeket levet merekrá, nagyon finom.

  Reply
  1. Pap Zsuzsa (Post author)

   Hát igen, ez egy régi, jól bevált több generációs recept.

   Reply
  2. GArai-Szabó Imre

   Én is hasonlóan készítem – mint a húslevest – hidegvízben teszem fel a húsokat és a zöldségeket – de több fokhagymával és én zellert is szoktam hozzáadni…aztán 5-6 óra „pötyögős” főzés és nem kavargatom!. Kiszedem a zöldségeket és a húsokat. A húsokból kiszedem a csontokat. Kiteszem a lét hűvösre 4-5 óra, megvárom amíg a zsír feljön és azt leszedem róla (pörköltekhez, húsos káposztához fel lehet használni) és kisebb (mély)tányérok szétosztom a hósokat, a karikára szelt tojásokat, de én még szoktam néhány karika füstölt kolbászt is belerakni, majd a zsirtalanított és meglangyosított kocsonyalével felöntöm a tányérokat…és kirakom a hűvösre.

   Reply
   1. Gubrán-Nagy Anna

    Nagyon jól hangzik, finomnak ígérkezik, köszönjük, hogy megosztottad!

    Reply
 2. Bánhegyi Lászlóné

  Nyers hús helyett füstölt húst teszek bele. No meg erőspaprikát. Se zöldség se tojás nem megy bele. Aki kóstolta mindenkinek nagyon ízlett. Így nincs húsleves íze, csak kocsonya

  Reply
  1. Szilágyi Balázs

   Nagyon jól hangzik ez a változat is!

   Reply
 3. Korpáczy Zoltánné

  Így nagyon finom a családom is szereti, a kis menyem is nálunk szerette meg a kocsonyát, én tojást nem teszek bele Orsi

  Reply
  1. Szilágyi Balázs

   Örülünk, hogy ízlik! 🙂

   Reply
 4. Gál mária

  Én füstölt csülköt is teszek bele.

  Reply
  1. Szilágyi Balázs

   Nagyon jó lehet benne!

   Reply
 5. Todor Jolán

  Mi ecetes lilahagymával tálaljuk,és a kocsonyát meghintjuk pirospaprikával,darált feketeborssal.Házi kenyérrel a legfinomabb.

  Reply
  1. Szilágyi Balázs

   Nagyon jó ötlet!

   Reply
  2. Annika

   Pont ezt akartam irni… mi is igy fogyasztjuk!

   Reply
 6. Bori

  A vöröshagyma kimaradt….nem?
  Én mindig rakok bele, ahogy a húslevesbe is.

  Reply
  1. Szilágyi Balázs

   Ez ízlés kérdése. Nagyon finom lehet azzal is!

   Reply
 7. Katalin Soltészné Horváth

  Én is így készítem,csak tojás nélkül,és citrommal fogyasztom isteni finom.

  Reply
 8. Jutka Papp

  Én sült, vagy főttkrumplival szeretem, ahogyan a nagyanyám fogyasztotta. A család többi tagja nem követ. Ezen nem változtatok.

  Reply
  1. Pap Zsuzsa (Post author)

   Érdekes társítás, én nem gondoltam volna erre, de biztosan ez is jó.

   Reply
 9. fogarasi irma

  Én egy 8 literes kuktában főzöm meg, a fővéstől számítva két és fél órát..Víz annyi, amennyit a kukta megenged. 4 darab rövid boka a körömrésszel, fél kg bőr, fél kg darabokra vágott disznócomb, 12 cikk fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 murok, 1 petrezselyem, szemes bors, só. Bőr helyett disznófarok is nagyon jó. Ha a bőrös részek nincsenek megperzselve, akkor nyílt láng fölött megteszem én. yénai tálakba szedem ki. Kihűlés után meghintem piros paprikával. Ecetes, sós vöröshagymával esszük. Az idén ez a harmadik alkalom, hogy főztem. Megjegyzem, a lé szép tiszta. Azt mondják, jó a csontok közötti porcok regenerálódásához.

  Reply
  1. Pap Zsuzsa (Post author)

   Ezt nem gondoltam volna, mivel lábasban alig gyöngyözve főzzük. Azért majd elgondolkodom, hogy a kuktában mi történhet.

   Reply
  2. Magdi

   Én is kuktában főzöm, megvárom míg a gőz magától eltávozik, nem segítek rá, akkor kinyitom. Ezzel a módszerrel nem lesz zavaros, szép tiszta lét kapok. Nem elhanyagolható az sem, hogy így rövidebb idő alatt elkészül.

   Reply
   1. Pap Zsuzsa (Post author)

    Én soha nem mertem még kuktában főzni, hanem csak úgy, ahogy leírtam. Lehet, hogy egyszer kipróbálom.

    Reply
 10. Aniko

  En a kocsonyaba soha nem rakok Repat,Gyokeret es Tojast !kocsonya nem husleves ,de ki ahogy szereti!
  Ecetes lilahagymaval szeretem.

  Reply
  1. Pap Zsuzsa (Post author)

   Nekem is van ilyen receptem:
   http://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/hidegtal/klasszikus-kocsonya/
   Én mindkettőt kedvelem.

   Reply
  2. Veronika B.

   Én sem teszek zöldségeket bele, de Anyukám mindig így főzte, valóban olyan húsleves íze volt. Programozható elektromos kuktában főzöm, max 40 perc alatt kész, a. Hol ezt, hol azt teszek bele. Legtöbbször két csülökből: 1 füstölt és 1 sima csülökkel. Só, egész bors, 1 fej hagyma, 2 fej fokhagyma, 2-3 babérlevél. Mostanában én is főzök hozzá keménytojást, amit porciózás közben rakok bele. Isteni finom. Lefedhető műanyag dobozkákba teszem hútőbe. Reggelire imádjuk. Szórunk a tetejére pirospaprikát, uborkaszeleteket, vagy citromlét. Saját sütésű SzH csökkentett sokmagvas kenyérrel fogyasztjuk reggelikre, amíg a készlet tart.

   Reply
 11. Temesi Vilmos

  A kocsonya levét egy pvc csővel szivom le a zsir alol,és az üledékhez érve azt kidobom.Ezután egy tiszta konyharuhába fokhagymát apritok,és azon szüröm át a levet.Igy nem lesz zsiros a teteje,és finom fokhagyma zamatot vesz fel.

  Reply
  1. Pap Zsuzsa (Post author)

   Kicsit macerásnak tűnik, de az eredmény biztosan kiváló! Gratulálok a módszerhez!

   Reply

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük