Farsang Info

Kocsonya recept

kocsonya

A farsang egyik szinte kötelező étele, talán az egyik legnépszerűbb farsangi recept a kocsonya. Sokan idegenkednek tőle, pedig a kocsonya főzés nem ördöngösség, ha megismered a fortélyokat, te is tudsz majd jó kocsonyát főzni.

Kocsonya hozzávalók

6 tányér kocsonyához:

 • 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része)
 • 0,6-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka
 • 2 szál sárgarépa (nem kötelező)
 • 2 szál fehérrépa (nem kötelező)
 • 3 db tojás (nem kötelező)
 • 1 fej fokhagyma
 • fekete szemes bors (20-30 szem)

Kocsonya recept

Kocsonya előkészítése

 • Ehhez a mennyiséghez szükséged lesz egy 6 literes lábasra. Ha nincs, szerezz be egyet akár a Főzz Könnyen Webáruházban, mert bizonyos ételek elkészítéséhez (pl. húsleves, töltött káposzta) szükséged lesz rá.
 • A bőrkéket, bőrkés részeket alaposan megtisztítod, megmosod (a húst is beleértve). Ha konyhakész kocsonyahúst veszel, azzal kevesebb gondod lesz, de azt is nézd át és szükség szerint tisztítsd meg.
 • A sárgarépát és fehérrépát tisztítás után vágd hosszúkás, de nem túl vékony darabokra.
 • A fokhagymának szedd le a héját és a gerezdeket vagdald fel 2-3 darabra, hogy jobban kifőnek az ízanyagok.

A kocsonya főzése

 1. Egy 6 literes lábosba teszed az alapanyagokat. Rátöltesz 2, 1-2,3 liter vizet. Megnézed, hol van a víz szintje. Ez azért fontos, mert a végén ennyinek kell lennie a térfogatnak. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tányérba kb. 3,5 dl kocsonyalé kerül.
 2. kocsonya

 3. Addig melegíted, amíg a főzővízben gombostűfej nagyságú buborékok jelennek meg. A kocsonyát nem főzzük, hanem 95 fokon abáljuk. A főzési idő így hosszabb lesz, viszont kioldódnak az alapanyagokból azok az összetevők, amelyek a kocsonya megszilárdulását okozzák.
 4. Ne főzd fedő alatt. Részben azért, mert esetleg nem látsz bele, részben azért, mert a folyadék egy részének el kell párolognia. A végén annyi maradjon, amennyi a 2,1-2,3 liter víz betöltése után volt. Ha több párologna el – ami a hosszú főzési idő miatt előfordulhat – folyamatosan pótolod a végső szintig.
 5. kocsonya

 6. Amikor a húsfélék megpuhultak, a csontos részekről a hús már kissé elválik (ez 3-4 óra), beleteszed a szemes borsot, fokhagymát és a zöldségeket, Az abálást addig folytatod, amíg a csontokról leválnak az egyéb részek és a hús is puha lett.
 7. kocsonya
  kocsonya

 8. Közben megfőzöd a 3 db tojást, letisztítod a héját és félbe vágod.
 9. Végezz csepp-próbát. Egy kis tányérba cseppents a kocsonyaléből és tedd a hűtőbe néhány percre. Ha megszilárdult, akkor kész, ha nem, párologtass el belőle még vizet. Ez a próba azért szükséges, mert nem lehet pontosan megmondani a kocsonyahús és víz arányát, mivel a húsok nem azonos mennyiségben tartalmaznak kocsonyásító anyagokat.
 10. Mindent kiszedsz a léből egy nagyobb tálba. Ha zöldségekkel készítetted, azokat külön edénybe rakod (kis kockákra vágva levesbe teheted).
 11. kocsonya

 12. A lét leszűröd – óvatosan, hogy az alján levő üledék ne kerüljön a lébe. A szűrt levet egy időre félreteszed, hogy a benne levő zsír (ami mindig van a kocsonyahúsban) feljöjjön a tetejére.
 13. kocsonya

 14. A csontokról leszedet a húsos és a porcos részeket (ízlés dolga, hogy mit) részeket és szétosztod a tányérokba. Beleteszed a fél tojásokat is.
 15. A lé tetejéről kis merőkanállal óvatosan leszeded a zsírt. Félreteszed, később felhasználhatod pl. rántás készítésére.
 16. A lét rámeregeted a kiszedett kocsonyahúsra, hagyod kihűlni, majd a hűtőben tárolod.
 17. Ha mégsem lenne elég kemény, ne ess kétségbe, töltsd vissza a leveket egy lábasba, lassan párold el belőle a lé egy részét, ha kitöltöd, vissza fog dermedni.

A kocsonya főzés titkai

Most összefoglalom azokat a szempontokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kocsonya valóban jó legyen.

 • Jó minőségű alapanyagok: lehetőleg legyen friss, a bőrkés részek lehetnek mélyhűtöttek. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék legyenek rendesen letisztítva. Ügyelj a térfogatra!
 • A “főzés” ne főzés legyen, hanem abálás. Ezt abból látod, hogy a lé nem forr, hanem gombostűfejnyi kis buborékok keletkeznek benne. A főzés teljes ideje akár 5 óra is lehet.
 • A fűszerezés: legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek: ízlés dolga.
 • A lé kezelése: ha a lé felületéről a zsírt nem távolítod el, a tálakon ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz valami szép.

A kocsonya tálalása

Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd, mert szebb és akár előételként is feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítva egy tálra kiborítod. Szép, cikk alakú szeletekre lehet így vágni.

kocsonya

A kocsonyához lehet adni

 • citromot
 • majonézt vagy tartárt
 • tormát
 • mustárt
 • tormás mustárt
 • francia salátát

A recept szerzője Pap Zsuzsa. Ez a kocsonya recept eredetileg a Háztartás ma honlapon jelent meg. Köszönjük a hozzájárulást a megjelentetéshez!

2 hozzászólás

 1. Tóthné

  ÉN is igy készitem tojás zödség külön tányérba teszm a zöldségeket levet merekrá, nagyon finom.

  Reply
  1. Pap Zsuzsa (Post author)

   Hát igen, ez egy régi, jól bevált több generációs recept.

   Reply

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.